Sociaal emotionele hulp

 • Sociaal emotionele hulp

  Rots en Watertraining

  Gaat het op school niet goed? Ben je snel boos? Vind je nieuwe vrienden maken moeilijk? En heb je het gevoel dat soms niemand je begrijpt? Rots en water kan jou helpen om voor jezelf op te komen én om beter met andere mensen om te gaan.

  Voor wie is Rots en water?

  Rots en water is voor kinderen en jongeren van 8 tot 15 jaar met sociaal emotionele problemen.
  Je hebt bijvoorbeeld problemen op school of thuis, maakt vaak ruzie of hebt weinig vrienden en vriendinnen op school. Dat kan je behoorlijk in de weg zitten. Hoe kun je beter je klasgenoten omgaan en hoe kun je je boosheid beheersen?

  Wat is Rots en water?

  Rots en water is een sociale vaardigheidstraining. Door te oefenen en te praten met andere kinderen en jongeren leer je om in te schatten wanneer je een rots kunt zijn, en wanneer water. De rots staat voor weerbaarheid: voor jezelf opkomen, jezelf kunnen verdedigen en in jezelf vertrouwen. Het water staat voor solidariteit: dat betekent dat je je in kunt leven in andere mensen en dat je jezelf kunt beheersen wanneer je bijvoorbeeld heel boos wordt.

  Wat leer ik bij Rots en water?

  Bij Rots en water ga je samen met andere kinderen en jongeren oefenen en praten. Zij hebben dezelfde klachten als jij, en die ga je samen aanpakken. Dit ga je bijvoorbeeld leren:
  •Voor jezelf opkomen
  •Je boosheid beheersen
  •Beter contact maken met andere kinderen en jongeren
  •Meer vertrouwen krijgen in jezelf
  •Zien waar je goed in bent
  •Beter leren praten over je gevoel

  En wat leren mijn ouders?

  Jouw ouders worden ook betrokken bij Rots en water. Zij komen één keer naar voor een bijeenkomst voor ouders. Daarnaast is er een bijeenkomst waar jij en je ouders samen naar toekomen. Zo kunnen jullie er samen voor zorgen dat het thuis en op school straks ook weer beter gaat.

  Praktische zaken

  •Er is iedere week een bijeenkomst
  •Rots en water bestaat uit 8 bijeenkomsten
  •Een bijeenkomst duur ongeveer 1 uur

  Aanmelding kan als groep (bijv. via school), maar er kan ook individueel aangemeld worden. Een aanmelding kan gedaan worden via het via de site van RT-praktijk Toppertjes of telefonisch via: 033-8009999 bgg 06- 3396 4038 een mailtje sturen kan ook naar emailadres miranda@toppertjes.com
  De kosten bedragen €250,00 euro per kind.
  Rots en Watertraining valt onder de preventiezorg en wordt daardoor steeds vaker bij een aantal Zorgverzekeraars geheel òf gedeeltelijk vergoed. De vergoedingen zijn afhankelijk van welk pakket je hebt afgesloten De Rots en Water training valt onder “Overige Psychologische zorg”.

 • Gaat het op school niet goed? Ben je snel boos of onzeker? Vind je nieuwe vrienden maken moeilijk? En heb je het gevoel dat soms niemand je begrijpt?

  — RT praktijk Toppertjes draagt ook hier oplossingen aan
 • Vriendenprogramma

  Angststoornissen zijn de meest vaak voorkomende psychiatrische stoornissen op de kinderleeftijd Als deze stoornissen niet behandeld worden, is de kans groot dat ze leiden tot een angststoornis of depressie op volwassen leeftijd.
  Het Vriendenprogramma werd ontwikkeld om kinderen en jongeren vaardigheden en technieken aan te leren om hun (faal)angst aan te pakken. Het geeft op speelse wijze uitleg over angstgevoelens – belangrijk hierbij is dat angstgevoelens als normale emoties worden gezien. Het Vriendenprogramma werd in 2004 door de Wereld Gezondheidsraad uitgeroepen als enige preventie- en behandelprogramma tegen angst en depressieve klachten bij jongeren, waarvan de effectiviteit bewezen is.
  Het Vriendenprogramma is geschikt voor kinderen van 8-12 jaar en voor jongeren van 12-16 jaar. Het programma wordt in groepsverband gegeven, maar kan ook individueel worden toegepast. Je gaat oefenen met verschillende technieken om spanning te verminderen. Voor kinderen en jongeren zijn er 8 wekelijkse bijeenkomsten van 45 à 60 minuten. Voor de ouders/verzorgers zijn er 2 (min of meer “verplichte”) ouderbijeenkomsten.

  Wat houdt het programma in?

  •Helpt kinderen en jongeren om vaardigheden te ontwikkelen om op een effectieve manier met angst om te gaan;
  •Versterkt emotionele veerkracht;
  •Relativeert de emotionele uitingen en gedachtes van angst;
  •Stimuleert het leren van leeftijdgenoten, en bouwt een steunnetwerk van leeftijdgenoten op.
  •Bevordert zelfvertrouwen om met situaties om te gaan die moeilijk zijn of angst oproepen;
  •Is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar de preventie en behandeling van angst;
  •Is van origine afkomstig uit Australië maar is nu specifiek toegesneden op Nederlandse kinderen en tieners.

  Praktische zaken

  Aanmelding kan geschieden als groep (bijv. via school), maar er kan ook individueel aangemeld worden. Een aanmelding kan gedaan worden telefonisch via 033 – 800 9999 of via 06 – 3396 4038 of via de site van RT-praktijk Toppertjes, www.toppertjes.com
  De training bestaat uit 8 bijeenkomsten, elk van ongeveer een uur.
  De kosten bedragen €250,00 euro per kind.
  Bij de faalangsttraining is het in sommige gevallen mogelijk de kosten (deels) via de zorgverzekeraar terug te krijgen.